Meri-Teijo
In English

Ihastu historiallisten ruukkikylien ihmeisiin

Teijon Kartano

KartanoTeijon Kartanoa pidetään Suomen kauneimpana rokokoorakennuksena. Kartano valmistui vuonna 1770, jolloin vuorineuvos Johan Jakob Kjik hallitsi Teijon ruukkia ja sen tiluksia. Kartanon itsensä rinnalla merkittävän nähtävyyden muodostaa sen vehreä puisto, joka noudattaa barokkiajan ranskalaisen muotopuutarhan symmetriaa ja säännönmukaisuutta. Kartano puistoineen ja sivurakennuksineen on yksityisaluetta, mutta niihin ja Teijon historiaan on mahdollista tutustua ryhmille tilauksesta järjestettävillä opastetuilla kiertokäynneillä.

Ruukkikylät

Teijon ruukkikylät alueella toimi aikanaan kolme ruukkia: Mathildedal, Teijo ja Kirjakkala, jotka sijaitsevat vain muutaman kilometrin etäisyydeltä toisistaan meren rannalla. Kirjakkalan ja Teijon ruukit perustettiin 1686 ja Mathildedalin ruukki 1852. Yhdessä ne muodostavat kulttuurihistoriallisen nähtävyyskokonaisuuden, joka kuvaa hyvin suomalaisen raudanvalmistuksen eri vaiheita sekä ruukkiyhteisöjen rakennetta työväen ja patruunoiden asuntoineen. Pääosa rakennuksista on yksityisessä omistuksessa, mutta osassa toimii myös erilaisia matkailu- ja kulttuuripalveluja tarjoavia sekä teollista toimintaa harjoittavia yrityksiä.

Teijon kirkko

Ruukinpatruuna Robert Bremerin rakennuttama kirkko vihittiin käyttöönsä 1830. Suomen pienimmän kivikirkon erikoisuutena on sen kiinalaista pagodia jäljittelevä muoto. Pienen kirkkosalin seinät on kalkittu ja niitä kiertää tummaksi maalattu paneelimaalaus. Ikkunakaaria ja alttarisyvennystä kiertää rustiikkikoristelu. Kirkonmäelle johtava puukujanne on osa kartanonpuistoa ja mäellä on myös ruukinaikainen, kivestä rakennettu viljamakasiini.

Mathildedalin Ruukkitehtaat

MakasiinitKulttuurihistoriallisesti arvokas miljöö edustaa 1800-luvun ruukkia ja kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin säilytettäviin kohteisiin. Tällä hetkellä kuudesta rakennuksesta muodostuvaa kokonaisuus palvelee ympärivuotisena kulttuuri- ja matkailukeskuksena, joka tarjoaa muun muassa erilaisia kulttuuritapahtumia kuten teatteria ja näyttelyjä sekä matkailupalveluja.